duminică, 26 aprilie 2009

Break your limits

Tot mai multi prieteni mi se plang ca nu sunt deloc fericiti cu ceea ce fac, cu punctul unde au ajuns in viata profesionala. Pe langa aceasta cea mai spinoasa problema a lor este ca nu stiu ce ar vrea sa faca cu viata lor.

Daca stii ca acum nu ti-e bine, dar habar nu ai in ce directie sa te indrepti, am un sfat pentru tine. Un sfat la care am ajuns cu greu, trecand prin aceleasi stari depresive si de sfarsire, lipsa oricari motivatii si energii - ca si prietenii mei. Si anume: incepe cu pasi marunti, dar nu sta pe loc!

Din pacate timpul trece si peste 10 ani s-ar putea sa fii in acelasi punct ca si acum, doar ca mult mai lipsit de energie ca acum. Esti ok cu asta? Daca da, continua, inseamna ca faci ceva ce te implineste ca om si e ok. Daca nu, a venit momentul sa iei o decizie: continui asa sau schimbi ceva? E DECIZIA TA! Schimbarea nu vine de la sine ... decat in extrem de rarele ocazii de castig la loto sau altele de acest gen.

Ok, lasa-ti timp. Dar decide. Si daca decizi sa schimbi, fa din asta o tinta, pe care sa o duci in minte si in suflet mereu. Nu ai de unde sa stii care va fi rezultatul exact, dar trebuie sa stii precis ca vrei sa schimbi calea pe care mergi acum. Fa pasi marunti, apoi. Analizeaza-te atent. Acorda-ti timp si ragaz, analizeaza toate punctele forte pe care el ai si toate lucrurile care iti fac placere.

Ideile nu vin toate deodata si nici nu vin repede de cele mai multe ori. Dar vin in cele mai neasteptate momente. De aceea este bine sa ai intotdeauna la tine un carnetel si ceva de scris. De cate ori iti vine o idee, noteaza, chiar daca ti se pare stupida ori prea dificila, complexa. In timp ideile se vor aduna, se vor dezvolta, se vor cristaliza si vei sti care sunt cele bune. Si mai ales vei observa un pattern in ele, care iti va indica in linii mari directia potrivita pentru tine.

Si revenind la titlu: pentru ca rutina ne cam moleseste, ne ia energia creatoarea si elanul de a face ceva nou, incearca sa spargi rutina, sa iti iesi din propriile limite. Du-te intr-un loc unde nu ai mai fost. Iesi la o ora la care nu iesi de obicei (de ex. la ora 10 la cafea pe terasa in centru, daca la ora aceea esti la lucru de obicei, la ora 7 dimineata in padure la facut fotografii, iesi noaptea pe camp sa admiri stelele si sunt multe alte lucruri pe care le poti face si nici macar nu te costa mai nimic decat dorinta de a porni). Sparge-ti limitele. Aces lucru sporeste creativitatea, curajul si iti va da o alta perspectiva asupra vietii. Iti va arata ca lumea ta e doar o mica lume printre nenumarate alte lumi paralele ale fiecaruia din noi. Expandeaza, largeste-ti perspectiva.

Si sa-mi spui cum a fost.

6 comentarii:

  1. Sa-ti spun eu cum e, din punctul meu de vedere:

    Oamenii astia mici, care suntem, au nevoie de situatii-soc pentru a face schimbari radicale cu viata lor. Faptul ca evadezi in scurte momente din cotidian, nu face niciun bine atata vreme cat intoarcerea la monotonie si anost se face mereu pe celasi drum si ne readuce in acelasi loc.

    Sunt dragute aceste mici escapade, dar sunt minciunele cu fontite... Nu au nimic mai mult decat efectul unui balon cu heliu... te fac sa razi, sa te simti bine un timp atat de scurt, incat dupa aceea acreala si disperarea se resimt de 10 ori mai puternic.

    Ce folos sa fug intr-o noapte sa ma uit la stele din camp, cand a doua zi dimineata - plecand la job - sa-mi blestem zilele ca am pierdut juma' de noapte si acum sunt chiauna de somn, trezita cu greu si cu fata la perete... si sa ma simt de 3 ori mai rau decat dupa un somn intreg, linistit si lipsit de vise?!...

    Ca sunt frumoase aceaste momente, da! Cu conditia sa nu astepti nimic de la ele, in afara faptului ca le-ai trait. Sa nu astepti sa schimbe nimic in viata ta, atata vreme cat sunt simple "accidente".

    Din punctul meu de vedere acesti pasi marunti si rari nu-ti schimba viata cu nimic. Vrei schimbare?! Risca totul, pune-ti viata pe tava, fa schimbari dramatice, drogheaza-te, fa un copil cu "nimeni", divorteaza, rade-te in cap si tatueaza-ti apoi - pe chelie - un cur, fugi in lume, da in cap soacrei, sparge o banca, da foc firmei in care lucrezi, inroleaza-te in legiune, ia-ti 15 pisici intr-o garsoniera, fura o masina si incearca s-o vinzi etc... This is real shit! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Real shit with no purpose. Nu sunt de acord cu tine. Majoritatea lumii nu o sa faca nimic din ce ai zis tu, pentru ca nu are sens. Trebuie sa ai o strategie si sa iti focalizezi toata energia sa ajungi acolo. Ce am propus eu sunt tocmai modalitati de focalizare, nu de dispersare in nebunii adolescentine care nu duc niciunde.

    RăspundețiȘtergere
  3. ... majoritatea lumii traieste o viata fara tinta si fara strategii, manata de un singur imbold: inertia.

    normal ca nu va face nimeni ce spuneam eu, exagerasem voit ca sa nuantez o idee... insa, acestor "inerti" le prinde mult mai bine o schimbare de soc, decat pasi mici, in mers de somnambuli.

    tu, eu si inca o mana de oameni icna trezi nu reprezentam, din pacate, majoritatea... :( nici macar majoritatea populatiei tinere si plina de speranta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super faina ideea ta...ce parere ai de un front comun al tuturor celor ce simt asta. Ai avea curajul sa incerci sa moderezi un forum de genul asta, in care fiecare sa incerce sa ofere ceva, gratis pentru a ajuta un necunoscut sa isi schimbe viata. De ex: X persoana de la munte ofera cazare un we cuiva care ar vrea sa mearga unde nu a mai fost niciodata. Ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru ca in general ne ferim de riscurile mari, pornitul cu pasi marunti e singura solutie; altfel trece timpul, nu faci lucruri teribiliste pentru ca nu mai simti asa, nu iti dai demisia pentru ca platesti rata/chirie si cand te uiti in urma, nu ai facut nimic; cu pasi marunti ca o carte noua, un training etc., asa incepi sigur... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Emanuel, foarte interesanta idee. Curaj sigur ca am, mai ales ca imi place sa fac coaching. Astept detalii de la tine. Suna bine!

    RăspundețiȘtergere