vineri, 17 aprilie 2009

Motivatii in blogging

In urma unui comentariu foarte pertinent al Cristinei la articolul despre stilurile de blogging (vezi mai jos ... lucrez pe un laptop mai antic, merge greu si mi-e cam lene sa mai bag si link) am sa analizez si motivatiile care stau in spatele milioanelor de bloguri.

Ca motivatii de baza, gasesc urmatoarele: 1. comunicarea cu altii, 2. defulare/autoexprimare, 3. motive pragmatice/comerciale, 4. motive profesionale, 5. arta.

Sa le luam la rand:

1. Comunicarea este o nevoie de baza umana, fara ea ne simtim neimpliniti, singuri, fara vreun rost si rol. Cu ritmul dement din zilele acestea, comunicarea s-a mutat in mare parte in domeniul virtual. Prieteni, rude, cei dragi aflati in "coltul" opus al lumii noastre rotunde ... ajungem la ei prin cuvantul virtual, iar stiloul s-a prafuit de mult, nemaistiind noi decat literele de pe tastatura.

2. Scrisul este si o forma de terapie. Simtim de multe ori ca daca nu exprimam acel prea-plin din mintea si sufletul nostru, vom exploda sau pur si simplu ne vom sfarsi in disperare. Scrisul poate sa aduca la suprafata elemente din subconstient care altfel poate ar ramane acolo. Desi se poate incadra si la punctul 5, daca se indeplinesc anumite conditii, scrisul ne exprima, ne reprezinta ca indivizi unici, ca personalitati complexe.

3. Sa trecem de la motivele superioare la unele mai lumesti: exista si motivatia clar de a face un blog de succes ca business, pentru a avea din aceasta un castig material. Nu o spun la modul peiorativ, e un business la fel de bun ca oricare altul. Tot ce pot sa spun este ca mi se pare unul greu de cladit.

4. O alta serie de motive este cea legata de o anumita expertiza profesionala care se exprima prin blog sau blogul unei companii care se promoveaza si prin aceasta media. Este o categorie de bloguri pe care o citesc cu placere pentru ca de multe ori sunt scrise profi si imi dau informatii multe si bune.

5. Si lasam frisca pentru sfarsit: exista si bloguri in care fie se promoveaza o forma de arta, fie contentul sau este arta in sine. Stiti exemple din aceasta categorie?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu