marți, 15 ianuarie 2013

Program antistres


Stresul este una din problemele curente cu care ma confrunt cel mai des in ultima perioada (perioada care de altfel ia forma anilor deja ...). O problema care incepe sa macine prea mult din fizicul si psihicul meu.

Nu mai am timp, nu mai am rabdare, nu mai am puterea fizica sa imi traiesc viata echilibrat. Daca o mai intind asa prea mult, acest lucru imi va afecta in mod cert sanatatea si de aici vartejul incepe.

Asadar, mai bine sa oprim tavalugul cat inca nu este pornit prea tare la vale.

Metodele de a stopa stresul nu sunt noi, insa trebuie vointa pentru a le pune in act.

Pentru a scapa de stres trebuie in primul rand DETASARE.

1. Primul pas este detasarea fizica; cea mai eficienta metoda: sport. Orice sport care sa iti faca placere este bun, insa de preferat sunt cele care accelereaza pulsul: aerobic, tenis, alergare (bleah), bicicleta, zumba etc. Acestea sunt suficient de intensive ca sa duca la eliberarea rapida de serotonina, tonifica, imbunatatesc circulatia.

2. Detasarea chimica; suna stupid, dar stresul in genere se manifesta si la acest nivel si de cele mai multe ori prosteste organismul la autotortura: unii la stres mananca prea mult si gresit, altii deloc; sau combinat. Oricum ambele categorii sunt nocive. Nu manca mult, sa dispara dulciurile, sandwichurile, fast-foodul. Mananca fructe intre mese. Mananca cat mai multe legume. Mananca de cel putin 3 ori pe zi, mancare sanatoasa.

Oricat de mare stresul, lumea va arata mai bine dupa pauza de pranza, pe care TREBUIE sa o ai.

Nu uita hidratarea - cu apa plata - suficienta.

3. Detasarea mentala; incearca urmatorul exercitiu: imagineaza locul in care te afli peste 100 ani. Cum va arata? Ce va fi in jur? Realizeaza faptul ca problema cu care te confrunti nu mai exista de mult, nici macar in amintirea cuiva.

Deci: nu te identifica cu stresul, nu il lasa sa te macine.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu