sâmbătă, 8 august 2009

Fateta intunecata a virtualului



In virtual ne lansam cu cel mult false sinceritati. Este clar ca ce apare online, este doar o reprezentare a noastra, mai mult sau mai putin conforma cu realitatea. Aici nu poate exista sinceritate completa sau comunicare deplina a persoanei noastre reale.

La fel de adevarat insa este ca Alter-Egoul nostru virtual este legat de noi printr-un subtil cordon ombilical, pe care il hranim cu fiecare asumare a acestei identitati virtuale.

Desi ne atrage aparenta libertate virtuala si posibilitatile ei nemasurate, suntem oare constienti ce ne-am asumat? Ne-am asumat sa avem de-a face cu diverse personaje, care sub acoperirea identitatii virtuale isi varsa cu usurinta frustrarea si veninul in fel si chip. Ce poate fi mai facil decat sa razbuni insatisfactiile unei vieti banale pe oameni nebanuitori, chipuri virtuale, care ascund in spate suflete reale. O postare nervoasa la vreun topic, un comentariu "pe fata" - justificate de o asa-zisa sinceritate si de adevar - sunt armele haiducilor din virtual. Si toti cei de aici am fost macar o data haiduci, nu negati.

Daca vrem sa ne petrecem timp pe aici, trebuie sa fim constienti ca ne asumam atacuri de oriunde, de nicaieri si peste tot. De aceea cordonul ombilical dintre Eul nostru real si cel virtual trebuie sa fie clar definit, delimitat si oricand detasabil.

8 comentarii:

  1. Mda... Eu socoteam că şi aici ne dăm toţi numele real şi discutăm la fel cum o facem la berărie. Posibil că nu procedează toţi aşa...

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar daca ne dam numele real (eu fac parte din categoria care o face, dar cunosc si multi care nu o fac), ceea ce aparem aici - nu corespunde decat intr-o mai mare sau de obicei mai mica masura cu realul. Unii se "cosmetizeaza", altii se "impopotoneaza". Oricum purtam masti sociale si in lumea reala, dar aici ... e balciul cel mai colorat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intre "Eu"-ul meu real sicel virtual nu exista mare diferenta. Desigur, in realitate pot parea mai retinut fata de necunoscuti, insa in esenta sunt acelasi. Cu aceleasi valori, convingeri, cu acelasi discurs si aceleasi dorinte. :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Gabi... un premiu te asteapta sa il preiei de pe blogul - amor fati-

    RăspundețiȘtergere
  5. Mel, multumesc pentru apreciere! Ce gest frumos!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Florin: referitor la tine oricum nu aveam dubii, tu nu esti din tagma celor de care e bine sa ne ferim.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce ma sperie intr-adevar este ca ne "virtualizam" ! Din ce in ce mai mult ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, asta si pe mine ma sperie.

    Prima data cand am vazut Matrix mi s-a facut pielea gaina. Dar am plecat acasa si m-am simtit bine in pielea mea. Acum .... nu mi se mai pare chiar asa de sf povestea aia (lasand la o parte detaliile si pastrand doar ideea de baza).

    RăspundețiȘtergere