duminică, 23 august 2009

Meta-fizica parului


Edgar Degas - Femeie pieptanandu-se

In relatie cu propria mea prezenta fizica in lume, unul din aspectele care mi-au placut intotdeauna a fost parul. Am intuit inainte de a sti, ca este sediu de energie, ca aduna puterea.

Desi utilizarile sale erotice (ca instrument de fascinare in cazul femeilor, mai ales) si magice (nenumarate ritualuri apotropaice, dar si altele mai putin "cuminti" utilizeaza parul) presupun o utilizare putin benefica a acestor energii, esentialmente parul este o parte incarcata de putere a alcaturii noastre fizice.

"Parul, ca si unghiile, este alcatuit la nivelul corpului uman din aceleasi elemente biochimice ca si coarnele animalului. Firele de par sunt razele ceresti, radacinile prin care coboara in Om energiile divine si puterea datatoare de viata, raze ce devin ramurile arborescentei de pe crestetul sau.

Parul este simbolul fortei divine." (vezi Anncik de Souzenelle, Simbolismul corpului uman, cap. XX 4, Parul si coroana)

7 comentarii:

  1. Dacă părul e sediu energetic, înseamnă că-s tot mai lipsit de energie... Mai compensez cu barba.

    RăspundețiȘtergere
  2. De anumite energii, probabil. Dar pesemne ca te descurci foarte bine si fara ele :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Parul este simbolul fortei divine...
    oare asa e?
    atunci un om care are calvitie(din nastere, sau nu) sa fie ignorat de divinitate?

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar, utilizarea erotica e una putin benefica... Pentru unii...

    RăspundețiȘtergere
  5. Kis, m-am gandit si eu la aspectul asta.

    Si in final i-am dat dreptate autoarei.

    Calvitia apare de obicei la o varsta la care fortele de un anumit fel scad in intensitate si sunt inlocuite de intelepciune si forta spirituala (in cazul ideal, desigur, caci vorbim despre simbolica).

    Parul simbolizeaza un anumit tip de forta. Este, ca sa utilizez o metafora destul de aiurea (nu gasesc alta), un soi de releu energetic.

    RăspundețiȘtergere
  6. D-na Annick de Souzenelle, afirmă că toate marile mitologii ale lumii sunt purtătoare de Logos divin,(eu nu agreez asta este fals de fapt este discutabil).Datorita studiilor de hermeneutica a adus ,,imbunatatiri,, la noile traduceri ale bibliei si binenteles fara aprobarea clerului.
    Nu vreau sa-i fac CV-ul ei , nu contest ca este un antropolog cunoscut atat in Franta cat si afara ,dar vis a vis de Biblie face gafe nepermise.Sant multe de spus si spatiul e mic.
    o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt de acord si nici nu o consider o autoritate de nici un fel in ceea ce priveste Biblia sau crestinismul.

    Dar uneori merita atentia si studii asupra simbolismului care au alte surse decat crestinismul.

    Nici eu nu consider ca toate marile mitologii poarta in Sine Logosului divin, insa cu siguranta poarta cu Sine o semnificatie dincolo de simplul lumesc efemer. Si nu doar atat, poarta in ele un sambure de Adevar, chiar daca nu Adevarul Insusi. Sunt incercari, dar nu impliniri.

    Credinta dreapta este pentru mine una, dar toate religiile contin simboluri care ne spun multe despre om, sufletul si devenirea lui.

    RăspundețiȘtergere