marți, 12 mai 2009

The yankee and the little indian

- inspirat din viata reala -

Prin perindarile mele recente in spatiul virtual am avut ocazia sa observ multe ... O fauna cu adevarat interesanta. Daca iei un pas in spate si te detasezi, poti observa din cele mai banale indicii si comportamente "cyber-spatiale" lucruri interesante despre oameni.

Sa luam ca exemplu site-urile de freelance, arhipline in primul rand de indieni. Liciteaza la orice proiect se iveste, au o engleza stalcita, unii sunt bun profesionisti, altii doar se straduiesc. O populatie colorata, din toate colturile orientului, care vrea sa lucreze.

In tabara adversa, albinosii superiori si paranoici. Ei sunt cei care cauta nod in papura si motive pentru a nu plati pe micul indian. Cu toate ca micul indian, in modestia lui, este cel care risca. Face treaba cu riscul ca nu va fi platit. Face treaba, chiar daca este insultat. Uneori face treaba proasta si este batjocorit mai tare decat ar merita. Este depunctat, dar el persevereaza in a-si castiga zi de zi bolul de orez si curry.

Albinosul din fotoliul lui comod emite judecati despre micul indian. El evalueaza, apreciaza, testeaza, stramba mereu din nas a dezaprobare. Niciodata micul indian nu va fi destul de bun profesionist. Nu va lucra destul. Parca ii si simte mirosul de balegar de vaca prin monitorul aflat la zeci de mii de kilometri departare. Albinosul lucreaza mult si cheltuie mult. Centrul vietii lui este biroul de lucru. Micul indian trebuie pus la locul lui, calitea niciodata nu va fi conform asteptarilor. Nu pot sa fie. Micul indian nu este ca omul alb, chiar daca vorbeste ca el, lucreaza ca el, vrea sa fie ca el.

Micul indian in timpul acesta, resemnat cu aroganta albinosului, s-a intors intre ai lui, ia cina modesta in familie, cu arome, povesti si multa veselie. Cerul deasupra lui e puzderie de stele, din vecini se aude cantec si poezie. Se gandeste la avataruri, la iubiri fara sfarsit, ii curg lacrimi de fericire.

Tu cine vrei sa fii?

3 comentarii:

  1. O poveste "scurta si tare", ca filmele de scurt metraj de la Timishort!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu vreau sa fiu cowboy:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aha, deci faci parte din categoria albinoasa, exploatatorule!

    RăspundețiȘtergere