luni, 25 mai 2009

5 ritmuri ale fiintei


"Energia se misca in unde. Undele se misca in patternuri. Patternurile se misca in ritmuri. O fiinta umana este exact aceasta, energie, unde, patternuri, ritmuri. Nu mai mult. Nu mai putin. Un dans." (Gabrielle Roth)


5 ritmuri sunt starile fiintei:


Flowing - fluxul


este canalul catre adevarul nostru interior, impulsul de a urmari fluxul propriei tale energii, sa fii tu insuti - sa iti asculti si sa raspunzi nevoilor tale, sa fii receptiv la lumea ta interioara si exterioara. Cand ne deschidem catre fluxul fiintei noastre fizice, toate celelalte cai se deschid.


Daca ne deconecatam de la fluxul energiei noastre, devenim orbi la ceea ce se intampla cu adevarat in interiorul nostru. Nu ne mai simtim corpul. Ne negam instinctele.


Staccato - detasarea


este drumul catre inima. Ne arata cum sa iesim in lume, conectati cu sentimentele noastre. Acest ritm domina latura noastra razboinica, cea care apare ca adevar si claritate, care apara valorile in care credem, pe cei si ceea ce iubim. Staccato este temutul invatator al limitelor.


Daca nu ne mai ascultam inima, devenim rigizi, in loc sa fim clari, concisi si atenti. In loc sa avem inima deschisa si sa fim centrati in ea, devenim tensionati, deconectati, agresivi si furiosi.


Chaos - haosul


ne elibereaza de iluziile noastre si ne arunca cu capul inainte in ritm, ne readuce in corpul nostru, in aici si acum. Acest ritm ne elibereaza de toate ideile despre cine suntem si ne releva experienta reala de a fi un intreg, liber, intuitiv si creativ. Haosul este poarta catre minte.


Prea mult input pe orice plan, fizic, emotional sau mental ne arunca in panica psihica sau in partea intunecata a haosului. Cand suntem coplesiti, ne simtim adesea izolati si singuri.


Lyrical - liricul


ne invata cum sa ne eliberam de patternurile noastre distructive si sa ne abandonam in adancurile Sinelui nostru fluid, creativ, in integritatea si demnitatea de care adesea uitam ca se afla in noi. Liricul este expansiv si ne conecteaza la umanitate, la ritmuri dincolo de timp, repetitii, patternuri, cicluri.


Fara ritmurile lirice, nu lasam ca lucrurile din viata noastra sa se maturizeze. Prea usor ne lasam prinsi in repetitiile distructive ale indoielii in noi insine, dependente fizice si prea multa munca. Incetam sa ne mai punem sub semn de intrebare obisnuintele si ritualurile. Adormim la volan.


Stillness - linistea, nemiscarea


se misca in noi si in jurul nostru. Dansul este vehicolul nostru, destinatia noastra este ritmul linistii. Miscarea in nemiscare transforma acumularea experientelor noaster de viata in intelepciune.


Daca nu ascultam acest ritm in noi, devenim atasati de "a regresa, a retine, a ramane". Inghetam, amortim, devenim straini de noi insine.


Sunt o harta a tuturor locurilor unde vrem sa mergem, in toate planurile constiintei - in interior si exterior, inainte si inapoi, fizic, emotional si intelectual. Sunt marcajele pe drumul inapoi catre un Sine real, un Sine vulnerabil, plin de pasiune, de instincte.


Dansand aceste stari, se elibereaza un vocabular de miscari neasteptate - viscerale si foarte personale, ne leaga de memorii si perceptii uitate, ne conecteaza de intuitii si instincte. Ne invata sa exprimam creativ agresivitatea si vulnerabilitatea, emotii si anxietati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu