vineri, 15 mai 2009

5 worst practices din perspectiva unui manager pozitiv

Imi place sa ma consider - si lumea tinde sa confirme - un manager pozitiv. In sensul de suportiv, calm, optimist, focusat pe problema, nu pe defectele individului, cel care se bazeaza pe o autoritate legitima si nu pe exploatarea pozitiei.

Am citit azi propunerea unei autoare de pe BNet ca managerii sa nu impartaseasca doar "best practices", de care sunt pline siteurile, blogurile, trainingurile si tot ce se mai leaga de sfaturi in management, ci si worst practices. Adica sa aibe curajul si sinceritatea sa recunoasca unde si cu ce au dat-o in bara ca manageri. Ca nu exista vreun creier luminat printre ei care sa nu fi facut si magarii pe masura intelepciunii, inteligentei si experientei acumulate.


Va prezint asadar perspectiva mea de practici gresite in management:

1. lipsa de follow-up: este o greseala frecventa la managerii aflati la inceput de drum sau la cei care au prea multe sarcini. Dai echipei un lead, ideea generala, dar omiti sa urmaresti atent derularea, sa te asiguri ca au inteles ce ai vrut sa comunici cu exactitate, ca directia este cea indicata. De multe ori te trezesti aproape de finalul proiectului ca acesta nu poate fi dus la bun sfarsit in limita de timp si buget stabilita. Este un aspect esential mai ales la proiectele cu un grad mare de inovatie, proiecte noi, echipe noi. Increderea este un lucru foarte bun, dar follow-up nu este o dovada de neincredere, ci o masura fireasca de risk management si o datorie a managerului.

2. lipsa intalnirilor programate, periodice cu echipa si 1:1. Eu am facut greseala sa fac aceste intalniri situational, la nevoie, la cerere si nu ca parte a unui program saptamanal (cu sefii de proiecte) sau lunar (cu echipele). Aceste sedinte de care toata lumea se fereste pot fi placute, utile si sunt obligatorii. Daca le faci bine, sunt un mare castig, daca le ratezi sunt o pierdere de vreme, ba mai mult iti pot strica si capitalul de imagine. Must have, but handle with care!

3. si sa trecem de la lipsa in extrema opusa - la prea mult ... o alta greseala frecventa a managerului pozitiv este sa apere fundul celor care se bazeaza exact pe asta. Chiar daca situatia cere sacrificiul pentru binele turmei, uneori trebuie sa te dai la o parte si sa ii lasi sa dea cu fundul, tare de tot. Si apoi sa le arati ca stiai exact locul in care vor cadea. Nu e cazul sa fii rau si sa pui si pioneze, ajunge sa arati ca erai si tu pe acolo, astfel incat data viitoare va fi mai responsabil si va aprecia si ajutorul care i se ofera.

4. nu motiva oamenii oferindu-le frisca de pe un tort inexistent sau nesigur. Chiar daca pe moment ii pui in miscare si problema se rezolva, aceasta tehnica nu te ajuta sa mergi prea departe. Echipa ta e formata din oameni la fel de inteligenti ca tine si data viitoare nu vor inghiti gogoasa sau daca o fac, o fac in scarba si de nevoie, fara sa dea ce au mai bun si fara a atinge perfomanta. Spune-le pe fata la ce sa se astepte. Unii dintre ei vor fi motivati de simpla constiinta a lucrului bine facut. Iar cei care nu ... oricum nu ar fi alergat prea mult dupa frisca fictiva si ar fi fost primii care sa te demaste.

5. nu incerca sa pari perfect. Toata lumea stie ca nu esti. Managerii o data ajunsi spre varful ierarhiei sunt vrajiti de putere, de prestigiu, de propria lor imagine si devin penibili adesea. Nu mai pot fi contrazisi, nu li se mai ajunge la nas. E bine sa pastrezi limite, e bine sa tii o distanta de respect. Dar nu te vinde a fi ce nu esti. Nu te teme sa iti recunosti punctele slabe si nici sa recunosti meritele altora, mai ales daca sunt mai buni ca tine. Daca ti-e frica de ei, te distrugi singur. Pentru ca se vede si mai mult decat atat, se exploateaza.

3 comentarii:

  1. Stii ce? Chiar mi se pare frustrant ca nu scrie nimeni comentarii cand am si eu un subiect la care mi se pare ca am scris destept :-P

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Pai sa scriem, atunci.

    Mie, personal, mi s-a parut foarte util. Nu imi vine nici o situatie concreta (legata de mine) pentru punctul 3. :)

    Si mai scie-ne din astea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate nu ai avut ghinionul, eu insa .... am facut eroarea asta repetat, cu cateva persoane. Si nu neaparat doar cu cele pe care le simpatizam, uneori chiar din contra. Aparam si pe antipatici, dintr-un soi de sentiment de vinovatie: sa nu ii dau acuma in cap doar pentru ca mi-e total antipatic! :))) Tare logica, nu?

    RăspundețiȘtergere