Si cum subiectul s-a tot invartit prin blogosfera si mi-a facut placere, mi-am amintit dintr-o data aseara care a fost prima carte pe care am citit-o: Csipike, piticul urias, roman pentru copii de Fodor Sandor.
L-am citit in limba maghiara, desi nu am facut scoala in limba maghiara. Nici nu stiu daca eram la scoala deja pe atunci. Imi amintesc insa ca stiam deja cartea aproape pe dinafara, de atatea ori mi-o citisera mama si bunica. De fiecare data cand eram in pat bolnava, de fiecare data cand aveau timp sa imi citeasca, eu il vroiam pe "Csipike". Imi aduc aminte cu atata claritate cum absorbeam fiecare cuvant, cum stiam fiecare liniuta din fiecare poza, cum ai mei se plictisera deja sa il citeasca si ma rugau sa mai vreau sa ascult si altceva.

Reconstituind acestea, mi-am dat seama ca din cauza lui Csipike pentru mine copilaria are o legatura indisolubila de lumea vrajita a padurii, cu animale, pitici si zane, intr-o lume colorata, de basm si foarte vesela. Iar casa ideala pentru mine este casa rustica, casa piticilor din povestea preferata a copilariei.

Andersen si Grimm imi placeau, dar aveau partea lor inspaimantatoare si/sau trista. In lumea lui Csipike insa totul era prietenos si simpatic, prietenul Kukucsi era mereu pe aproape cu un sfat iar zana Tipetupa era dragalasa si mereu pusa pe sotii. Cu acea lume adanc intiparita in inconstient am crescut si am cautat-o mereu.

Care a fost prima ta carte si cum te-a influentat?
Csipike mi-a scăpat.
RăspundețiȘtergerePrima carte nu ştiu care a fost, probabil Nikolai Nosov, Aventurile lui habarnam.
Pe Habarnam l-au indragit multe generatii, inclusiv a mea.
RăspundețiȘtergereMi-ar placea si mie sa stiu povesti in mai multe limbi. Din pacate abia am apucat sa invat limba romana cat de cat. Ma rog, ar mai fi engleza...
RăspundețiȘtergereParca mi s-a facut dor sa-mi citeasca cineva o poveste. :-P
Am un motiv (personal) serios pt care nu am comentat mai devreme. O sa il zic la un moment dat. :-D
Florin, merci. Orice motiv ar fi, sper sa nu te apese rau si nici prea mult timp.
RăspundețiȘtergereToate cele bune!
Cartea pentru copii, "Cipi acest pitic urias", in versiunea ei in limba romana, in format PDF, poate fi descarcata de la adresa web urmatoare:
RăspundețiȘtergereDownload Link Cipi Acest Pitic Urias
http://sites.google.com/laitendmegic/
Cartea electronica Cipi, poate fi citita si de pe internet direct deoarece, Google ofera un soft care deschide pdf-urile online.
Rectificarea neceasara si scuzele de rigoare:
RăspundețiȘtergereAdresa web corecta pentru descarcarea cartii electronice "Cipi, acest pitic urias", in versiunea sa romaneasca este:
http://sites.google.com/site/laitendmegic/cipi-acest-pitic-urias---poveste-povesti-celebre
sau, mai scurt si usorde tinut minte sau notat:
http://sites.google.com/site/laitendmegic/
Mii de multumiri! Cei mici vor fi incantati.
RăspundețiȘtergereAs vrea sa pot sa spun ce simnt,dar nu pot....am o fetita de 2 ani care acum incepe sa inteleaga povestile sau mai bine zis ce inseamna o poveste si cum cele lungi ar plictisi-o atunci mami inveteaza la greu povestioare scurte pe intelesul ei...si uite asa intr-o seara pe cand ma gandeam ce sa mai inventez imi aduc de-aminte de o carte din copilarie...problema era ca nu-mi mai aminteam numele cartii si nici a personajelor, dar le vedeam in fata ochilor...vreau sa va spun ca imediat dupa ce fetita mea a adormit am deschis calculatorul si incep sa caut, dar ce sa caut?...pana la urma scriu "povesti cu pitici" dau cautare si va rog din suflet sa ma credeti primul lucru care l-am deschis a fost acest blog....am ramas fara cuvinte pt ca eram sigura ca nu o sa gasesc niciodata ceva despre cea mai frumoasa carte din copilaria mea...MULTUMESC!
RăspundețiȘtergereCu placere. Ma bucur ca mai sunt si altii care il iubesc pe Csipike.
RăspundețiȘtergere