miercuri, 15 mai 2013

Educatia culinara




Educatia culinara trebuie sa se bazeze pe toate simturile: vaz, auz, miros. Daca vaz si miros vi se par evidente in aceasta ecuatie, incepem prin a explicita auzul.

Persoanele cu o predominanta auditiva a personalitatii au perceptia orientata spre idei, abstractizari, sunete, cuvinte, povesti. Pentru a educa eficient un copil preponderent auditiv, trebui sa ii spui o poveste care sa ii creeze sens. Mancarea trebuie pentru ei sa fie insotita de o explicatie: ce mancam, de ce mancam, la ce ne ajuta, de ce este bun, se subtilitati este gustul. Chiar daca la inceput nu inteleg, este bine sa le explicam ca toate legumele rosii ne ajuta la inima, fac sangele mai bun, iar cele verzi ne dau fier si vitamine. Trebuie sa le povestim cum vor fi mai puternici si rapizi de la proteinele din lapte sau carne.

Cei care cau o predominanta vizuala, vor pune accent pe culoarea mancarii si pe corelatia cu ce vad in jur. Daca in desenele animate verdele apare mereu ca vreo potiune, o otrava sau un monstrulet negativ, vor accepta cu greutate mancarurile verzi gen spana, broccoli etc. Odata depistata o problema de perceptie a culorilor la acesti copii, va trebui corijata si reeducata perceptia culorii. De exemplu reorientata atentia spre verde prin studiul naturii, al frunzelor, al ierbii etc. Jocuri despre culori si semnificatia lor importanta ar ajuta in acest demers. De asemenea vestimentatia in acele culori, cu hainute care sa le placa, ar putea sa le reorienteze atentia in mod pozitiv spre o anumita culoare.

Copiii a caror predominanta perceptiva este senzoriala sunt cel mai greu de educat culinar, intrucat daca au o repelenta la un anumit miros, aceste nu prea poate fi suprimat, ci eventual mascat cu alte gusturi si mirosuri care sa le placa. Pot fi insa ajutati prin educarea mirosului si gustului, invatandu-i despre mirodenii, parfumuri, gusturi. Dezvoltarea deschiderii spre a gusta lucruri noi le va fi de mare ajutor.          

2 comentarii: