vineri, 11 decembrie 2009

Hanukkah fericit!


Daca am ajuns sa sarbatorim St. Valentine's si alte americanisme, de ce sa nu ne amintim si de traditiile care stau la radacinile crestinismului.

Cei din cultul mozaic sarbatoresc timp de 8 zile, incepand cu seara aceasta, Sarbatoarea Luminilor - Hanukkah. Dupa calendarul lor ne aflam in 25 Kislev 5770.

In mod traditional, in fiecare seara din aceste 8 se aprinde cate o lumanare a candelei cu 9 brate numita Menorah, incepand cu partea stanga. In acest timp se rostesc binecuvantari specifice.

Hanukkah inseamna in limba ebraica "dedicatie" si comemoreaza victoria evreilor macabei (care se traduce 'oameni mai puternici decit barosul'), condusi de catre Judah Macabeul, impotriva grecilor-sirieni in anul 165 i.e.n. Legenda spune ca atunci cind Judah si oamenii lui au eliberat Ierusalimul, primul lucru pe care l-au facut, a fost sa deschida din nou Templul, dar cind au intrat acolo nu au mai gasit nimic din vechea traditie, Templul fusese schimbat intr-un loc de rugaciune pentru greci si zeii lor. Evreii au curatat templul si au vrut sa aprinda din nou Menorah, lampa sfinta, dar nu au gasit decit un vas mic cu ulei, care ar fi fost suficient sa arda in lampa doar o singura zi. Au aprins totusi lampa si ca o minune, uleiul a tinut lampa aprinsa timp de 8 zile. Acesta este Miracolul pe care evreii de pretutindeni il sarbatoresc in aceste zile.

Sarbatori fericite!


5 comentarii:

  1. Da, frumoasa poveste are la baza sarbatoarea asta. Intotdeauna mi-a placut. Hanukkah fericit! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. La fel si voua! Multa lumina va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poporul ales al lui Dumnezeu este Israelul;are o istorie foarte speciala;desi dispareau periodic datorita infrangerilor si erau dusi in robie la timpul potrivit aparea un nou conducator si se regrupau ca natiune;Israelul este centrul pamantului si toata istoria universala gravideaza in jurul lui;
    Happy sabbath!

    RăspundețiȘtergere
  4. PACEA sufletului, LUMINĂ şi IUBIRE
    SĂRBĂTOARE MINUNATĂ!

    RăspundețiȘtergere