miercuri, 2 decembrie 2009

De ce sa fii roman?


Oarescum satula de prea-multul ultimelor zile, desi nu stiam inca de agitatia din Timisoara, ieri m-am hotarat de dimineata sa tin cu mostenirea mea genetica ungureasca. Facand un mic pas lateral, am incercat sa caut motive pentru care as vrea sa fiu roman, uitand ca as fi.

Ziua nu a inceput promitator, caci misculatiile politice mi-au reintarit convingerea ca in tara noastra nu exista respect pentru cetateanul de rand. Suntem doar o masa de manevra amorfa, impinsa de valuri dintr-o parte in alta. Ma includ si eu cu modestie in masa asta de plastilina, caci e clar ca nu am mijloacele sa ma ridic deasupra. Din pacate, nici inteligenta, nici votul, nici parerea urlata in public nu au o influenta asupra mersului lucrurilor.

Dar mi s-a intamplat ieri sa ma conving ca urma salveaza turma. Am vizitat spontan un cuplu de vecini cu o tava de prajituri de post in mana. Am descoperit oameni placuti, spontani, deschisi. Am povestit despre prieteni falsi si dezamagiri, despre viata si tari straine, concedii, parinti si socrii, bucurii, necazuri. Am cunoscut prieteni ai vecinilor si am impartit o masuta de bucatarie, inghesuiti dar apropiati. Ca pe vremuri, cand petrecerile se terminau in bucatarie cu cartofi prajiti.

La fel de spontan mi-am dat seama ca de asta imi place sa fiu roman(ca): pentru ca avem o deschidere cum cu greu gasesti la alte natiuni. Nu imi imaginez vreun neamt sa imi raspunda la telefon la ora 3 noaptea daca il sun sa ma plang de vreun necaz. Nici sa vina cu mine la film daca il sun cu o ora inainte.

Multi romani m-au dezamagit, prea multi.

Dar sunt romani aproape de sufletul meu, lipiti acolo cu super-glue si neinlocuibili de nici o alta natie de pe pamantul asta mare.

6 comentarii:

  1. Din cate stiu eu, dupa asta tanjesc tare romanii care locuiesc in afara tarii.

    PS Mie imi place mult acest background cu flori albastre. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-ţi fă iluzii şi nu vei fi dezamăgită.
    Vecinii noştri sunt mai români decât ai altora.
    Campania a urâţit realitatea; totuşi, România e o ţară foarte frumoasă prin comparaţie cu, să zicem, Sudan. Oricum am trecut prin istorie cu zdruncinături. La noi, doar spaţiul e ondulat (vorba lui Blaga, Lucian Blaga). Cetăţenii sunt destul de ... cubişti. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cum se face ca numai atunci cand esti plecat din tarisoara ta ti se face un dor nespus de a te reintoarce in tarisoara ta natala , probabil dorul de parinti - nu stiu , eu spun din ceea ce am simtit eu cat am fost plecata . Acolo nu ma simteam ca aici acasa - unde te poti plimba in voie fara sa fii aratat cu degetul ca esti roman. Uneori sunt dezamagita ca m-am nascut aici. Vorba cuiva ,, frumoasa tara , pacat ca e locuita '' - aluzie la cei care fac impresie proasta despre tarisoara noastra ... Dar asta e sa ne bucuram ca totusi mai exista si oameni - romani sau de orice natie care locuiesc in aceasta tara , aproape de sufletele noastre :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă fiecare, în colţul lui de lume, ar face ca lucrurile să meargă aşa cum trebuie, ar fi mult mai puţini oameni nefericiţi. Nu cred în mult mai binele din alte părţi. Uscături sunt peste tot. Hibe sunt peste tot.
    Eu tânjesc, dacă e vorba de ce au alţii şi nu avem noi, de civilizaţie şi bun-simţ. Aici da, suntem lacunari. Dar totul se învaţă :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie imi place Romania si imi plac si traditiile ei, elementele speciale si unice care o fac diferita de restul lumii. Dar daca stau sa ma gandesc ce este acel lucru de care nu m-as putea dispensa: as putea inlocui linistit sarmele cu gulyas sau cu schnitzel ;) Carpatii nostri minunati cu niste Alpi, cu un ocean sau alte peisaje frumoase ... si asa mai departe. Cu toate astea, romanul nostru necioplit si needucat (caci, dupa parerea mea si in politica tot lipsa de educatie e problema majora - coruptie exista peste tot in lume, dar se face mai discret si mai elegant) are o caldura si o spontaneitate fara de care nu mi-ar place sa traiesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Touche Gabi nota 10 altceva numai zic........m-ai atins rau de tot, mai ales ca peste 1 sapt vin ACASAAAAAAAAAAA, there's no place like home si Romania suntem noi, de noi depinde cum reprezentam Romania peste tot.

    RăspundețiȘtergere